.

Lite dålig bild men fick nöja mej med mobilen eftersom kamerans batteri gav opp :) 
.
Kycklingsoppa med ris och citron. 
Denna soppa kommer från Grekland och heter där Avgolémono. Och ordet Avgolémono betyder "citronägg". Kyckling har blivit tillagt för att göra soppan lite mer mättande. 

Ingredienser: (4 portioner)
1 Gul lök
1 Msk olivolja
1 Liten purjolök 
2 Selleristjälkar 
Ca. 400g kycklingfilé (går också med färdigt strimlade bitar)
1 ½ liter hönsbuljong
2 Dl långkornigt rid 
4-5 Msk färskpressad citron
4 Ägg 
Salt och peppar

Gör såhär:
Skala och hacka löken. Fräs den i några minuter i olivoljan i en kastrull. Skölj och skiva purjolök och selleri. Fräs allt tilsammans i några minuter. Skär kycklingfiléerna ca. 2 cm stora bitar. Lägg dem i katrullen och bryn under omrörning till de fått lite färg. Tilsätt buljong och ris och låt småputtra i ca 20 minuter. (eller tills riset blir färdig kokt). Sänk sedan värmen och tillsätt citronsaft. Vispa äggen i en skål. Häll ner äggen i soppan under vispning och fortsätt vispa i några minuter tills soppan tjocknat lite. OBSERVERA! att soppan inte får koka när äggen väl kommit i. Smaka av med salt och peppar. Och om man vill så garnera gärna med lite persilja straxt före serveringen. 

Egna ord: 
Jag kan ärkenna själv att kycklingen går riktigt bra att göra på honungsmarinerade kycklingstrimmlor. Hur gott som hällst blev de. Och som extra i soppan så lade jag också i majs. Och smaken kan man säga var otroligt god! :) 

Kycklingsoppa med ris och citron. - Avgolémono

Recept :3 Kommentera
.

Lite dålig bild men fick nöja mej med mobilen eftersom kamerans batteri gav opp :) 
.
Kycklingsoppa med ris och citron. 
Denna soppa kommer från Grekland och heter där Avgolémono. Och ordet Avgolémono betyder "citronägg". Kyckling har blivit tillagt för att göra soppan lite mer mättande. 

Ingredienser: (4 portioner)
1 Gul lök
1 Msk olivolja
1 Liten purjolök 
2 Selleristjälkar 
Ca. 400g kycklingfilé (går också med färdigt strimlade bitar)
1 ½ liter hönsbuljong
2 Dl långkornigt rid 
4-5 Msk färskpressad citron
4 Ägg 
Salt och peppar

Gör såhär:
Skala och hacka löken. Fräs den i några minuter i olivoljan i en kastrull. Skölj och skiva purjolök och selleri. Fräs allt tilsammans i några minuter. Skär kycklingfiléerna ca. 2 cm stora bitar. Lägg dem i katrullen och bryn under omrörning till de fått lite färg. Tilsätt buljong och ris och låt småputtra i ca 20 minuter. (eller tills riset blir färdig kokt). Sänk sedan värmen och tillsätt citronsaft. Vispa äggen i en skål. Häll ner äggen i soppan under vispning och fortsätt vispa i några minuter tills soppan tjocknat lite. OBSERVERA! att soppan inte får koka när äggen väl kommit i. Smaka av med salt och peppar. Och om man vill så garnera gärna med lite persilja straxt före serveringen. 

Egna ord: 
Jag kan ärkenna själv att kycklingen går riktigt bra att göra på honungsmarinerade kycklingstrimmlor. Hur gott som hällst blev de. Och som extra i soppan så lade jag också i majs. Och smaken kan man säga var otroligt god! :)