
Hejsan, jag lovade ju att lägga ut receptet på semlorna jag bakade och här är dom, goda finska semlor med grynost. Enkla att baka och det tar inte så jätte länge, hoppas ni kommer att gilla det! Receptet hittade jag på matklubben.se.

(Tips! Jag gillar inte att arbeta med färsk jäst, så istället för det så tog jag torrjäst, ca: 2 påsar lade jag dit. För enligt beskrivningarna på sunnuntais jäst så är 1 påse 11g motsvarande 30g färsk jäst. )
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl mjölk
10 msk grynost (ca.200g)
4 msk olja
1 tsk salt
(1 tsk socker)
8 dl semlemjöl - går också att använda något annat mjöl!
6-8 dl vetemjöl
Solrosfrön/havregryn
5 dl mjölk
10 msk grynost (ca.200g)
4 msk olja
1 tsk salt
(1 tsk socker)
8 dl semlemjöl - går också att använda något annat mjöl!
6-8 dl vetemjöl
Solrosfrön/havregryn
Gör så här!
Smula ner jästen i en degbunke & värm mjölken till fingervärme (37°C). Häll först i lite av den varma mjölken i jästen och rör om tills jästen har upplösts. Häll sedan i resten av degspadet.
Häll i oljan och tillsätt därefter saltet och grynosten.
Blanda ner mjölet och arbeta till en smidig deg. Om du har en hushållsassitet går det bra att använda den med, de blir så mycket enklare. Sen sätter du i så mycket mjöl så degen släpper kanterna. Mycket mjöl gör semlorna kraftigare så vill man ha "fluffiga/pluffiga" semlor så använder man mindre mjöl.

Sen täcker du degbunken med en handduk och låter den jäsa i 30 minuter. Efter att den jäst så stjälper du upp degen på mjölat bakbord och bakar ut den. Använd mera mjöl om det behövs. Degen ska vara så spänstig att den lossnar från händerna.
Forma den till en längd och dela den sedan med en degskrapa i ca 24 bitar för att få ganska mellanstora bitar. Men om du vill ha stora semlor så skär du bara större bitar. Rulla degbitarna sedan tex runda semlor eller till knutar. Lägg sedan dom färdigt rullade semlorna på en bakplåtspapper klädd plåt. Täck över plåten med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek ca. 30 min.
Sätt ugnen på 250°C. Och pensla de färdig jästa semlorna med mjölk eller vatten och strö över solrosfrön/havregryn. Och grädda semlorna i mitten av ugnen 10-12 min tills de fått en fin färg.

Lycka till! :)

Detta var också mina första semlor jag någonsin bakat så de va super skojj att dom blev helt ok!
Jätte goda och matiga, en riktigt bra start på morgon målet eller till tillägg brevid maten att ta till. :)
Jätte goda och matiga, en riktigt bra start på morgon målet eller till tillägg brevid maten att ta till. :)
Ni som har gjort dem eller skall göra kan alltid kasta in en kommentar och berätta vad ni själva tycker! :)