Marsipan Bakelser

Kommentera
 
Idag fixade jag till några marsipan bakelser som jag skall bjuda på sen ikväll. Och tänkte dela med mig av receptet åt er här. Kom ihåg sen att man kan byta ut smaker och färger till det man själv tycker passar. Enda jag tog som hjälp var den enkla tårtbottnen och sen gjorde jag ur min ägna fantasi. :) Lycka till! 
 
 
Den enkla tårtbottnen är tagen från Ica.se


  Ingredienser: 
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver

    Fyllning: 
  • 1 Påse vaniljkräm
  • Valfri Sylt, eller bär som man mosar själv. 
  • 2dl gräddburk
  • Marsipan, 1 färg eller olika färger. 
  • Karamell färg för dekorations hjärtan. 
    (alla dessa saker kan man byta ut till äget eller ändra om man på så sätt vill) 
  • Smörkräm eller annan icing. 
   Så här gör du: 

Detta recept är gjort för 10 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj och bröa noga en rund form, ca 26 cm i diameter (för 10 bitar).
  3. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver väl i en separat skål. Rör ner mjölet i äggblandningen. Häll smeten i formen.
  4. Grädda ca 40 minuter i nedre delen av ugnen. Låt svalna.
  5. Klyv tårtbotten i två halvor.

    Och så här ska den likna när den kommer ut :) 
  6. När man väntar på kakan att svalna kan man börja blanda fyllningar i skillda bunkar, vailj i en, grädde i en och de mosade bären i en.

    När tårtbottnen har svalnat helt så kan du börja skära upp i skivor, dela dem jämnt. Man kan också om man inte vill ha triangel skivor använda en fyrkant form eller så kan man skära ut något äget. :) Dela sedan kakbiten i 3 delar. 

    På den första delen kommer lite grädde och lite sylt sen sätts mellan lagret på. På följande läggs ändast vaniljkräm och sen på med "locket" (den sista biten). Man kan göra detta på alla bitarna eller så tar man och dekorerar bitarna emmelanåt. När du sen e klar med fyllningen så skall du brä över en jämn smet över hela kakbiten med smörkräm. Det gör det enklare också när du skall lägga på marsipanen så de inte blir så många fula "bucklor". Och så hålls marsipanen bättre på. Jag hade inte mycket smörkräm men lite philadelphia här och där så fick ja marsipanen lätt att fastna. 

    Så när du har på smörkämen/icingen så är de bara att börja på med marsipanen. 
    Det är enklaste om du stoppar in marsipanen i micron och värmer den lite då är den mer lätthanterlig, du kan räkna lite snabbt till 6-7 de gjorde jag för att inte ha den för länge, för den smällter snabbt. 

     

    Så då är de bara att ta en nypa mjöl och brä ut över underlaget och lite på kaveln, lättast är om du har en plast kavel. Och så är de bara att börja kavla ut marsipanen till ett tunt lager. Sen försiktigt lyfter du bort den och klär in kakbiten. :) De kan va lite jobbigt i början att få den jämn och bra men du lär dej ganska fort hur du ska skära den. Efter marsipanen är på är det du som är konstnären, ta karamellfärgen eller dom färdigt dekorerbara pärlona och låt fantsin flöda. 

    Hoppas ni fick lite hjälp på traven att baka en sådan här, några frågor isåfall lämna en kommentar. :)